,Szmelc żarcie’ dla zwierząt i szkody jakie im przynosi

 

 
Fragmenty  artykułu dr Londsdale’a „Junk Pet Food and the Damage Done”

 Zatrute na pięć sposobów

  Przez pierwsze piętnaście lat pracy, jako absolwent Królewskiej Weterynaryjnej Szkoły Wyższej  na Uniwersytecie Londyńskim, podążałem zgodnie z konwencjonalną weterynaryjną wiedzą. Odradzałem moim klientom karmienie posiłkami innymi niż koncernowe ze względu na małe prawdopodobieństwo poprawnego „zbilansowania” wszystkich składników odżywczych.

Czytaj więcej...

Behawioralne podstawy jednego psiego posiłku

 

    
   Powszechnie wiemy, bo słyszeliśmy, czytaliśmy o tym, że dorosły pies powinien być karmiony raz dziennie. Nie wszyscy się z tym zgadzamy, nie wszyscy się do tego stosujemy. Mało, kto ma świadomość skąd wzięła się taka teoria. Musimy wiedzieć, że sięga ona swoimi korzeniami do natury przodków psowatych i ma racjonalne wytłumaczenie. Jest mocno ugruntowana w behawiorze naszych psów.Dziko żyjące psy oraz ich kuzyni nie mają, jak wiadomo, stale dostępnej strawy. Wataha wilków upolowawszy ofiarę, bądź znalazłszy padlinę ucztuje do syta. Na takie ‘wielki żarcie’ natura odpowiednio uposażyła psowate.

Więcej...

Bezwzględni miesożercy

 
 
      Nie ma odstępstw od sposobu żywienia kotów. Naturalna ich dieta bazuje na mięsie gryzoni i ptaków. Natura nie ugięta jest w tej kwestii i tysiące lat ewolucji nie przeprogramowały kota na inny rodzaj pożywienia. Wyniki współczasnych badań naukowych jednoznacznie potwierdzają tezę, że koty są mięsożercami bezwzględnymi.
 
Białka
 
Mięso nie zawiera węglowodanów wcale. Dlatego metabolicznie koty są dostosowane do preferencyjnego wykorzystywania, jako źródła energii tłuszczy i białka. Ewolucyjną cechą metabolizmu energetycznego kota jest to, że nawet w warunkach niskiej podaży białka utrzymuje stałe stężenie glukozy we krwi.  Ten ważny element metabolizmu odróżnia kota od psa- wszystkożercy.Fakt, że koty mają tak duże wymagania proteinowe świadczy, że w porównaniu z wszystkożercami potrzebuję większej ilości azotu do odżywiania na poziomie komórkowym. Możemy mówić, że koty są uzależnione od białka. 
U większości wszystkożerców w warunkach niskiego poboru białka słabnie działanie aminotransferaz i enzymów katabolicznych. Badania dowiodły, że u kotów  niezależnie od tego, czy  są karmione dietą niskobiałkową, czy bogatą w białko, aktywność aminotransferaz i enzymów cyklu mocznikowego nie zmienia się znacząco.  

Czytaj więcej...

Białko białku nierówne

 

        Świadomość społeczna w temacie żywienia psów i kotów dynamicznie wzrasta.  Na szczęście już niewielu z nas  dostrzega w resztkach z talerza karmę dla psa. Chwała Bogu, chciałoby się powiedzieć, bo to, że dieta może mieć kluczowy wpływ na zdrowie organizmu zauważył już przed wiekami Hipokrates.  I do dziś nikomu nie udało się obalić tej tezy. Uwarunkowania genetyczne, dieta, pielęgnacja, środowisko, tryb życia to czynniki mające wpływ na kondycję  i długość życia. Również naszych psów i kotów. Większość z nich żyje obok nas, co daje nam bezpośrednią możliwość jego modelowania, wręcz decydowania o losie naszych zwierząt. W zasadzie jedynie uwarunkowania genetyczne leżą poza obszarem naszego manewru.

Więcej...

Budowa jelita cienkiego psa

 

Informacje ogólne

Jelito cienkie jest odcinkiem przewodu pokarmowego i jako część układu trawiennego pełni kluczową rolę w trawieniu pokarmów i wchłanianiu składników odżywczych.Budowa układu pokarmowego u ssaków jest ściśle związana z rodzajem przyjmowanego przez dany gatunek pożywienia. Pies jest mięsożercą. Budowa jego układu pokarmowego jest więc charakterystyczna, jak dla drapieżników. Różni się od układu pokarmowego roślinożercy. Przewód pokarmowy jest krótki. Posiada dobrze wykształcone kły, zaś zredukowane trzonowce. Nie smakuje i nie przeżuwa pokarmu , ale rozrywa je i połyka w kęsach. Budowa żołądka jest prosta, jednokomorowa. Proces trawienia jest szybki, a wchłanianie głównie odbywa się w jelicie cienkim. Znacznie uboższa jest też u nich flora bakteryjna Różnice w długości przewodu pokarmowego u różnie odżywiających się ssaków przedstawili w formie tabeli doc.dr.hab Waldemar Pilarski i doc.dr.hab. Stanisław Koźniewski w swoim podręczniku dla techników weterynarii pt. ” Anatomia i fizjologia zwierząt” .

Czytaj więcej...

Cała prawda o ubocznych produktach pochodzenia zwierzęcego

 

   Każdego dnia staram się przekonać moich klientów, by zrezygnowali z kupna karm, w skład których wchodzą uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest to określenie w zasadzie wcale niekonkretne. Daje producentowi możliwość 'wrzucania do tego wora' wszystkiego, co ma jakikolwiek związek ze zwierzęciem.
W UE uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego są sklasyfikowane w trzy kategorie. W karmach dla naszych zwierząt wykorzystywana jest ostatnia grupa, ale należy wiedzieć, że wychwycenie niuansów różniących kategorie 2 i 3 bywa dość subiektywne i w zasadzie ich interpretacja pozostawia dość duże pole dla fantazji. 

Jest tylko jeden, za to niepodważalny powód dla którego  producenci używają do produkcji karm ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Są po prostu tańsze . Nie dlatego, że są bardziej pożywne.

Czytaj więcej...

Co jedzą, a co powinny jeść nasze psy i koty


    


   Często bywa tak, że piękne opakowanie rehabilituje w oczach klienta niską, jakość składników. Nie zawsze skupiony, na  jakości, niszowy producent ma życzenie czy możliwości inwestowania środków w reklamę. I tak wszyscy już wiemy, że najdroższa karma nie zawsze znaczy najlepsza, zaś najtańsza nigdy nie będzie najlepszą.

Dobra karma- jak wybrać? 

Więcej...

Co stanowi o jakości karmy?



  Oczywiście kluczową rolę odgrywają dobre składniki. 

 Listę składników dobrej karmy otwiera mięso. Dobra karma nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, ubocznych produktów mięsnych. Taka nazwa składnika nie daje nam żadnej o nim informacji. Produkty zwierzęce to mięso, podroby, ale też sierść, pazury, kopyta, również fekalia(jak wiadomo roślina nie wydala resztek). Jeśli ktoś z Państwa wysuwa argument, że pies nie musi jadać polędwicy, ma rację. Dieta psa to też podroby. Wskazane jest nawet, by stanowiły jej część, jednak nie więcej niż 15%.

Czytaj więcej...

Jesteś tutaj: Start ARTYKUŁY Żywienie