BARF – składniki diety

 

  Dieta BARF obejmuje szeroki asortyment produktów. Pies naturalnie zaprogramowany jest na neofilię, lubi spożywać różnorodne posiłki, szybko nudzi się monotonną dietą. W ten sposób natura zadbała o to, by dieta psa bogata była w rozmaite składniki. Ta różnorodność konieczna jest, by uzyskać bilans żywieniowy. Zbilansowana dieta to taka, która spełnia następujące warunki:

  • Kompletność- musi zawierać wszystkie składniki pokarmowe, czyli wodę, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały
  • Bilans – musi zawierać składniki odżywcze w ilościach niezbędnych i wymaganych proporcjach
  • Strawność – musi zawierać składniki odżywcze w formie na tyle strawnej, by mogły przyswoić się w niezbędnych ilościach
  • Bezpieczeństwo – nie może zawierać składników szkodliwych
  • Smakowitość – musi być na tyle smakowita, by zapewnić pobór wystarczający do dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych

 

Przyjmuje się, że dieta BARF powinna zawierać następujące proporcje komponentów:

skladniki barf

Mięso
Wiele osób uważa, że by karmić psa zgodnie z naturą wystarczy podawać mu samo mięso. Nie jest tak do końca. Nie samym mięsem pies żyje. Pies żyje też kośćmi, podrobami, warzywami, owocami. Mięso powinno stanowić tylko część zdrowej diety, choć istotnie część główną.

Jedynie wieprzowina nie zalecana jest do surowego podawania psom, gdyż bywa zakażona wirusową chorobą Aujeszkyego. Jest to zakaźna choroba wirusowa trzody chlewnej. Choroba Aujeszkyego nie jest groźna dla ludzi dlatego nie wszystkie mięsa w Polsce poddawane są badaniom na obecność tego wirusa, choć obligatoryjnie obowiązuje nakaz szczepienia prosiąt. Wszystkie inne mięsa nadają się do ‘barfowania’. Im bardziej różnorodne, tym lepiej. To właśnie rotacja aminokwasowa daje nam największe szanse na dobre zbilansowanie diety. Poszczególne mięsa posiadają różne profile aminokwasowe. Np. jagnięcina prawie nie ma tryptofanu i niski poziom argininy, za to wysoki tyrozyny. Zaś stosunkowo bogaty w taurynę jest indyk i wołowina. Mięso królicze zawiera sporo lizyny i niewiele tryptofanu.

W sklepach dostępnych jest szereg mięs: kurczak, kaczka, indyk, gęś, perliczka, przepiórka, królik, zając, wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna, sarnina, strusina, konina(profesor Mangold, znany specjalista od żywienia, zaleca podawanie mięsa końskiego jako pierwszego pokarmu stałego szczeniętom), ryby słodkowodne, ryby morskie. Twórca BARF sugeruje przewagę mięs ptactwa i małych ssaków. Pies w naturalnych warunkach ma dużo większą szansę zjedzenia ptaka, zająca niż krowę czy barana. Warto tu dodać, że zawartość białka w mięsach oscyluje w granicach 20%. BARF nie jest zatem dietą wysokobiałkową, co zarzucają jej przeciwnicy. Mamy natomiast gwarancję, że w całości pochodzi ono ze źródeł zwierzęcych. Jego strawność będzie zatem wysoka od 70 do 95%, podczas kiedy strawność białka roślinnego to dla mięsożercy 15- 60%.

Jakie składniki odżywcze są w mięsie?

Woda
To woda jest głównym składnikiem diety. W dobie zachwytu karmami suchymi wiele chorób u psów i kotów można by uniknąć, gdyby właściciele zdali sobie sprawę, jak ważna jest woda w diecie ich pupili. Pies i kot przeżyją w warunkach utraty blisko 100% tłuszczu. Pies i kot są w stanie przeżyć w przypadku utraty 50% masy białkowej. Ani kot, ani pies nie przeżyje utraty ponad 15% wody w organizmie. Surowe mięso to 70%, podczas kiedy karmy suche to zaledwie 10% !

Białko
Spełnia elementarną rolę w odżywianiu. Proteiny pochodzące z tkanek mięśniowych to najwyższej klasy białko dla drapieżników. Oznacza to, że mięso zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla psów w każdym wieku, w tym rosnących, suk ciężarnych, karmiących, psów dorosłych, seniorów.

Tłuszcze
Nawet jeśli weźmiemy do przygotowania posiłku zupełnie chudy kawałek mięsa, to również w nim znajduje się tłuszcz. Jest składnikiem ścian komórkowych. Pełni więc, podobnie jak białka, rolę budulcową i jest głównym źródłem energetycznym żywych organizmów. W różnych mięsach występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe. Te najcenniejsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcz drobiowy i rybny.

Minerały
Surowe mięso to również źródło minerałów. Najwięcej wapnia zawiera mięso sarny. Najwięcej fosforu ma bażant, wołowina, cielęcina i strusina. Jagnięcina i indyk nadają się dla psów ze schorzeniami nerek, gdyż mają niski pozom magnezu. Mięso z najwyższym potasem to wieprzowina, z najniższym kurczak. Wołowina i jagnięcina są stosunkowo dobrze wyposażone w cynk. Kurczak ma niski poziom cynku . Z wszystkich mięs wołowina jest najlepszym źródłem żelaza.

Witaminy
To nie warzywa i owoce są podstawowym źródłem witamin dla psa. Wszystkie potrzebne psom witaminy znajdziemy w produktach zwierzęcych. Najbogatszym źródłem witamin dla drapieżników są podroby, o czym mowa będzie niżej.

Kości
Przez miliony lat psy ‘sprzątały’ resztki ciał innych zwierząt. Kości stanowiły obok mięsa główny komponent ich diety. Współczesne psy równie radośnie reagują na ‘zdobytą’ w różnych okolicznością kość. Kości są tkankami składającymi się z żywych komórek. Tak, jak inne części ciała składają się z wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają minerały, które są wbudowane w białka, ale również cenne tłuszcze. Środkowe części kości zawiera szpik, który jest bardzo bogaty w żelazo i działa stymulująco na układ krwiotwórczy. Surowe kości to też naturalny przeciwutleniacz. Ponadto gryzienie kości wzmacnia zgryz i doskonale czyści zęby.

By zachowany był prawidłowy stosunek fosforu do wapnia dieta drapieżników zawiera sporo kości. Pies w naturze zjada ofiarę ze szkieletem (poza dużymi kośćmi płaskimi kopytnych, jak miednica, czaszka) . Optymalnym jest podawanie mięsa z kością w takim stosunku, jaki występuje w naturze. Dlatego należy traktować drób, króliki, jako całość. Do mięs zwierząt kopytnych warto dodawać mączkę ze skorup jaj, bądź wapno np. z alg. Nie należy bać się kości. Surowe kości są sprężyste i wilgotne. Odpowiedzialne za te właściwości są białka. Podczas rozgryzania kości wyginają się i łamią. Niskie pH soku żołądkowego psa karmionego naturalną dietą(pH1) to wartość bardzo silnego kwasu. W takich warunkach tkanki kostne stają się łatwo strawnym komponentem diety. Kości długie drobiowe można dodatkowo zmiażdżyć, by mieć pewność, że nie zostaną połknięte w dużym kawałku. Co innego kości poddane obróbce termicznej. Te tracą związki organiczne, białka w nich zawarte ulegają denaturacji. Takie kości są sztywne i kruche, pękają w tzw. strzałki z ostrymi , suchymi końcówkami i stają się dużym zagrożeniem dla ścian przewodu pokarmowego.

Podroby
W naturze narządy wewnętrzne stanowią istotną część diety dzikiego psa. Psy zjadają żołądek i jego zawartość oraz mięsa narządów wewnętrznych zwierząt stanowiących ich pożywienie. Współczesne psy mają podobne wymagania. Te, które spożywają podroby w odpowiednich ilościach, w ramach rozsądnej diety mają lepsze zdrowie ,niż te które ich nie jedzą. Mimo, że podroby są bardzo wartościowe dla psów, nie są one wymagane w ogromnych ilościach. Są to skoncentrowane źródła wielu niezbędnych składników odżywczych i są szczególnie cenne w okresie wzrostu, reprodukcji, stresu itp.

Wątroba
W tym jednym produkcie jest szeroka gama ważnych dla psa składników odżywczych. Z uwagi na swoje magazynujące właściowości wątroba stanowi najlepsze źródło mikroelementów w diecie. Większość mikroelementów występuje w wątrobie w kilka-, kilkanaście razy większych stężeniach niż w roślinach. Wątroba jest najbardziej skoncentrowanym źródłem witaminy A. Ponieważ witamina A w nadmiarze może wywołać hiperwitaminozę wątroba powinna mieć stały, aczkolwiek nie nadmierny udział w diecie psa. Różne źródła podają 5-7%. Wątroba zawiera również witaminy z grupy B zwłaszcza B2, B3, B5, biotynę, folacynę, B12, cholinę i inozytol oraz witaminę E w znaczących ilościach. Jest też doskonałym źródłem minerałów cynku, manganu, selenu i żelaza. Substancje odżywcze zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego są w postaci łatwiejszej do przyswojenia niż u roślin. Przykładem może być żelazo, które u roślin ma postać wymagającą „przerobienia” do hemu, podczas, gdy w wątrobie już w tej postaci występuje. Wątroba stanowi źródło dobrej jakości białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno typu omega-3 i omega-6. To fantastyczne jedzenie dla psa!

Nerki
Nie inaczej, jak wątroba nerki to dobrej jakości składnik diety. Zawierają wysokiej jakości białko, niezbędne kwasy tłuszczowe. Nerki są bogatym źródłem żelaza i wszystkich witamin z grupy B. Mają one również dobre poziomy cynku. Nerki zawierają te same witaminy co wątroba, ale w znacznie mniejszej ilości.

Serce
Serce zawiera znaczące ilości tauryny. W swoim składzie ma też dużo fosforu, cynku, żelaza oraz niacyny.

Żołądki
Znajdziemy je też pod zamienną nazwą: żwacze z treścią. Są tą częścią żołądka przeżuwaczy, w których zachodzą procesy trawienia roślinnego materiału przy udziale bakterii. Podając swoim psom żwacze możemy dostarczyć im probiotycznych bakterii, co jest bardzo istotne w ich diecie. Psy w naturze zjadają odchody, padlinę i często  żołądki swoich ofiar z częściowo strawioną treścią roślinną. W ten sposób stale uzupełniają bioflorę jelit, gdyż w warunkach niskiego pH ich żołądka bakterie mają krótką żywotność. Posiłek ze żwaczy będzie też dostarczał psom węglowodanów i włókna. W niewielkiej ilości i wstępnie strawione. Tak, jak w naturze, gdyż mięsożercy mają ograniczoną zdolność trawienia składników świata roślinnego. Żwacze to zróżnicowany profil składników odżywczych. Oprócz wyżej wymienionych zawierają też enzymy, kwasy omega. Nie są posiłkiem pełnoporcjowym, gdyż białko, z którego zbudowane są ściany żołądka ma niską wartość biologiczną. Jednak stanowią dla psow przysmak,  któremu trudno się oprzeć.

W diecie BARF możemy wykorzystywać wszystkie podroby. Oprócz wątroby , nerek , serc i żołądków mogą też być: mózg, ozór, wargi, śledziona, płuca, część ścięgnista przepony , wymiona, grasica, przełyk, krezka, tchawica, przełyk, krtań, jądra…

Oprócz mięsa innymi źródłami białek w diecie BARF są: jaja, twaróg, jogurt, ryba

Jaja
Białkiem często pomijanym w komponowaniu diety BARF są jaja. Zupełnie niepotrzebnie. Proteiny jaja są białkiem o najwyższej wartości biologicznej. Ich strawność jest najwyższa wśród wszelkich dóbr zwierzęcych i roślinnych zawierających białko na Ziemi. Wynosi ponad 95%. Jaja zawierają niemal wszystkie witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu psa.

Nie wszystkie jaja znajdują się w gniazdach na drzewach dlatego w warunkach naturalnych psy chętnie po nie sięgają. Rozbijają je i spożywają: najpierw wylizując białko, później żółtko (inaczej się nie da). Dlaczego o tym piszę? Otóż niektórzy przeciwnicy diety BARF wysuwają argument przeciwko spożywaniu przez psa surowych jaj. Tym argumentem jest awidyna. Awidyna jest inhibitorem biotyny – aminokwasu odpowiedzialnego w dużej mierze za stan sierści, pazurów. Znajduje się w białku jaja. Jedna cząsteczka awidyny wiąże cztery cząsteczki biotyny, która zaś zawarta jest w żółtku. Wiemy też, że awidyna nieodporna jest na wysoką temperaturę i niskie ph. Kolejność spożycia najpierw białka, później żółtka obala argument przeciwników BARF. Awidyna zanim będzie mogła związać biotynę zostaje w warunkach silnego kwasu solnego- składnika soku żołądkowego ‘unieszkodliwiona’. Dlatego bogata w biotynę dieta wiosenna(okres lęgowy), nakłada się okres  linienia.

Twaróg , jogurt
W odróżnieniu od słodkiego mleka, przetwory mleczne, jak kwaśne mleko, jogurt, kefir, maślanka i ser biały prawie nie zawierają laktozy, stąd można podawać je psom. Twaróg jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, białka i witamin. Jogurt jest dobrym źródłem białka, wapnia, potasu i magnezu, oraz (w przypadku produktów z kulturami żywych bakterii) może dostarczyć pożytecznych probiotyków, takich jak na przykład Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bardzo często pomagają one w regulacji pracy przewodu pokarmowego, bywają przydatne zarówno w zaparciach, jak i biegunkach.

Warzywa i owoce
W diecie psa stanowią źródło węglowodanów. Zarówno tych strawnych, jak i niestrawnych – włókno. Pies to nie kot, jego dieta nie powinna być pozbawiona węglowodanów. Tym zasadniczo różni się profil składników odżywczych w diecie BARF od tego w suchych karmach, że w pierwszym przypadku jest stosunkowo niewiele cukrów, niestety w drugim stanowczo za wiele. Jednakowoż musimy pamiętać, że nie możemy rezygnować z warzyw i owoców, nawet jeśli psy odmawiają ich zjadania. Węglowodany to niezbędny składnik odżywczy w diecie psa i najlepiej jeśli pochodzą z warzyw i owoców.

Warzywa i owoce są stosunkowo trudno strawne dla mięsożercy. Dlatego do przygotowania posiłku BARF rozdrabniamy produkty roślinne . Możemy je trzeć, bądź rozdrabniać blenderem. W ten sposób podwyższamy ich strawność. Musimy pamiętać, że psy nie żują, nie rozcierają pokarmu. Ich szczęki pracują tylko w ruchach pionowych. W naturze pokarmy roślinne zwykle trafiają do ich przewodu pokarmowego za pośrednictwem ofiary. Są zatem przez nią rozdrobnione i wstępnie strawione.

Podobnie, jak w przypadku mięs im większa różnorodność warzyw i owoców, tym lepiej. Wydaje się rzeczą bardziej naturalną podawanie warzyw rosnących nad ziemia, których zdobycie jest dla psa łatwiejsze. Ponadto zielone części roślin bogatsze są w witaminy, antyoksydanty i są doskonałym źródłem błonnika. Warzywa liściaste przypominają trawy, które są stałym elementem w diecie wolno żyjących drapieżników. Dobrymi przykładami są liście sałaty, mniszka lekarskiego, pietruszka, bazylia, kolendra, liście buraków, kiełki, sałata rzymska, szpinak, jarmuż itp. Ponadto szeroka gama dyniowatych, jak cukinie, ogórki, dynie, arbuzy, melony , a także pomidory, papryka, zielony groszek i bulwiaste, jak bataty, topinambur, marchew, seler, rzepa, pasternak…Nie podajemy psom cebuli.

Owoce mogą być podawane z warzywami lub oddzielnie. Najlepiej regionalne, sezonowe. Mocno dojrzałe, ale nie podgniłe, sfermentowane czy spleśniałe. Nie podajemy psom winogron.

Jesteś tutaj: Start BARF BARF – składniki diety