Porównanie: Royal Canin, Orijen, Natural Balance, Ziwi Peak

 

 

 

ROYAL CANINE YORKSHIRE TERRIER

Czego najwięcej jest w karmie ROYAL CANINE YORKSHIRE TERRIER?

Kukurydzy .

Royal powszechnie zresztą jest uważany za karmę kukurydziano-chemiczną. Mimo, że na pierwszym miejscu mamy ryż, po nim suche mięso, a dopiero na trzecim miejscu kukurydzę, to kukurydzy jest najwięcej. Producenci słabych karm powszechnie stosują w etykietowaniu SPLITTING-rozdzielanie. W omawianej formule kukurydza została rozbita na trzy składniki :

1.mąka kukurydziana,

2.gluten kukurydziany,

3.kukurydza

Gdyby producent połączył te komponenty zgodnie z logiką, to listę składników rozpoczynałaby kukurydza.

Niska, jakość białka z kukurydzy, wynika głównie z niedoboru niezbędnych aminokwasów lizyny i tryptofanu. Zawiera duże ilości tyrozyny, która ma działanie anty-tryptofanowe, dlatego, że wszystkie aminokwasy współzawodniczą ze sobą w próbach przedostania się do mózgu. Tryptofan zaś jest prekursorem serotoniny. Serotonina pozwala psom zachować równowagę i odpowiada za kontrolę nastroju, pobudzenie i wrażliwość na ból, dźwięki i dotyk. Jest ona również głównym składnikiem regulującym cykl spania/ czuwania. Niedobór serotoniny prowadzi do zaburzeń snu, które często są przyczyną zachowań niepożądanych w stanie czuwania, co z kolei utrudnia procesy uczenia się i modyfikacji takich zachowań. Dlatego tak wielu behawiorystów obecnie poleca całkowite wyeliminowanie z diety kukurydzy.

Kukurydza zawiera 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu. Podczas przetwarzania kukurydzy skrobia ulega hydrolizie do cukrów prostych i w diecie psa jest niemal tylko i wyłącznie cukrem

Jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega 6 i duże jej ilości zakłócają stosunek omega 6;3. Nadmiar omega 6 nie jest wcale dobry dla psów i kotów. Omega 6 są, bowiem (między innymi) czynnikiem działającym pro-zapalnie. Zredukowanie ilości tych tłuszczów obniży efekt powstawania zapaleń, co rzeczywiście obniży skłonność organizmów do poddawania się nietolerancjom i alergiom.

Jest bogata w fosfor uboga w wapń. Dieta psów wymaga nieco więcej wapnia niż fosforu (między 1-1 i 2-1) Dieta z przewagą kukurydzy może, zatem zaburzyć ten stosunek, a to jest szczególnie ważne u rosnących szczeniąt.

W karmach komercyjnych głównie w celu zmniejszenia kosztów ich produkcji substytutami mięsa są w znakomitej większosci zboża. Zboża od mięsa różnią nie tylko zawarte w nich białka. W mięsie nie występują węglowodany.  Dlatego też nasze psy nie zostały wyposażone w zdolności ich trawienia. W naturze dziko żyjący kuzyni psa pobierają najwyżej 14% węglowodanów(koty 5%) Znaczna ich część trafia do psa pośrednio w żołądku mniejszego ssaka, czy ptaka, czyli wstępnie rozłożone. W zbożach, którymi uparcie zastępuje się mięso w karmach mamy, jak wiadomo całą moc węglowodanów. Dla organizmu psa, który nie jest wyposażony w enzymy trawiące węglowodany, dostarczenie ich w ilościach 40-60%(takie ich ilości powszechnie występują w karmach) jest naprawdę dużym wyzwaniem. Najmniej niebezpiecznymi konsekwencjami zalegania węglowodanów w organizmie psa są biegunki, gazy.  W większości przypadków systematycznego ich podawania w dużych ilościach kończy się otyłością.

Policzmy ile węglowodanów w suchej masie posiada omawiana formuła RC:

Białko surowe: 28%

Oleje i tłuszcze surowe: 18%

Popiół surowy: 4,5%

Włókno surowe: 3,1%

Wilgotność 8%

Suma deklarowanych składników: 28%+18%+4,5%+3,1%+8%= 61,6%

100% - 61,6% = 38,4 %  - ilość węglowodanów w mokrej masie.

Sucha masa w karmie: 100% - 8% (woda) = 92%

38,4 * 100 / 92 = 41,73%

To, czego najwięcej podajemy psu karmiąc go  RC Yorkshire to cukier.

Drugi składnik listy, który w największej ilości występuje w karmie to ryż.  Dopiero trzecie jest mięso. Przypominam, że nasze psy to mięsożercy. Ryż wydaje się być w diecie psa najrozsądniejszym rozwiązaniem , jako wypełniacz zbożowy. Ale na pewno nie powinno być go w diecie psa więcej niż mięsa. Najlepiej natomiast, gdyby był  to ryż brązowy, niełuskany bądź pełny. Taki jest najbardziej wartościowy. Jeśli mamy w diecie zboża koniecznie niech będą one pełnoziarniste, nie zaś przetworzone będące zawsze produktem już odpadowym z  przemysłu żywieniowego dla ludzi.

Kolejny składnik tłuszcze zwierzęce. Powinniśmy unikać składników z niesprecyzowanego  źródła. Dobra karma ma w składzie tłuszcze pochodzenia określonego pochodzenia.

Dlaczego mięsożercom niepotrzebne są tłuszcze roślinne, tak dobroczynne dla nas?

Kwasy omega w tłuszczach roślinnych występują i owszem, nawet w dużych ilościach, ale jedynie ich formy macierzyste, tj. kwas linolowy- LA i kwas linolenowy- ALA. Pozostałych pięć niezbędnych kwasów nienasyconych nie dostarczą oleje roślinne. Nasze organizmy z macierzystych kwasów syntezują pozostałe NNKT. Jednak psy nie posiadają tej zdolności, gdyż nie produkują potrzebnego do tej reakcji enzymu. Wszystkie aktywne już kwasy omega znajdziemy w tłuszczu rybim.

Tłuszcze w dobrych karmach są konserwowane naturalnie. Najczęściej spotkamy się z tokoferolami, Wit E, rozmarynem. Informacje o konserwantach naturalnych producenci zamieszczają na liście  składników bezpośrednio po tłuszczu np. tłuszcz z kurczaka (naturalnie konserwowany mieszaniną tokoferoli). Tu takich danych nie mamy. Mamy więc prawo podejrzewać, że do konserwacji tłuszczu użyto sztucznych, rakotwórczych konserwantów

Izolat białka roślinnego -kolejny składnik. Nie potrzebny wcale. Wręcz szkodliwy. Białko roślinne jest złe dla  mięsożercy.

Białko jest złożoną materią, z której zaś budowane są tkanki, narządy. Tak, jak ciasto, które, by powstała babka musimy wcześniej przyrządzić z konkretnych odpowiednio dobranych składników.  Do skomponowania ?psiego ciasta? natura wyznaczyła 23 składników- aminokwasów. Kiedy rzeczywiście pieczemy babkę mamy wyznaczone na nią w przepisie produkty. Zapomnimy o jajach- ciasto nie wyjdzie. Z innych produktów zaś wyjdzie nam sernik z innych  makowiec.  W przyrodzie występuje ponad trzysta aminokwasów. Z konkretnych dwudziestu trzech zbudowane są białka psa. Połowę z nich organizm psa jest zdolny syntezować sam. Ale bez jednego choćby z tych dwudziestu trzech  organizm nie jest zdolny funkcjonować prawidłowo.  W organizmie stale działa tzw. obrót białkami. Część ulega rozpadowi, dając np. prekursor pod syntezę kolejnego.  Wszystkie aminokwasy, których pies nie syntezuje muszą być dostarczone do jego organizmu w diecie. Natura na potrzeby ich zdobycia odpowiednio wyposażyła psa.  Jeśli ich źródłem byłyby ziarna, pies zamiast kłów i pazurów dostałby dziób. Nie ma mowy o pomyłce. Spójrzmy na źródła aminokwasów egzogennych, czyli tych, które musimy dostarczyć w diecie. W przewadze są to mięsa, ryby i jaja.

1.Arginina- jaja, mleko, ryby, owoce morza

2.Fenyloalanina-mięso, jaja

3.Histydyna-mięso, jaja, zarodki pszeniczne

4.Izoleucyna- mleko, mięso, kukurydza

5.Leucyna-mięso, kukurydza

6.Lizyna- mięso, jaja, drób, ryby

7.Metionina-ryż, sezam, proso, ryby, mięso

8.Treonina-jaja

9.Tryptofan- banany, nabiał

10.Walina- mięso, drób

Ponieważ różne białka zawierają różne garnitury aminokwasów wartościujemy je pod względem przydatności. Ustalono, jako odniesienie wzorzec białka w całości wykorzystywanego przez organizmy zwierzęce i jest nim jajko.  Dlatego, na co dzień możemy usłyszeć, że są białka mniej lub bardziej strawne, przyswajalne. Białka roślinne, w których w składzie występuje inny zestaw aminokwasów i brak w nich cząsteczki potrzebnej psu/ kotu są dla nich po prostu niekompletne.

Możemy psa karmić dietą białkową o wartościach odpowiadających jego zapotrzebowaniu na ten składnik, ale jeśli będą to w przeważającej części białka pochodzenia roślinnego, deficyty mimo to nastąpią.

Dziś, kiedy serwujemy naszym psom karmy, które w znakomitej większości zawierają gluten pszenny, kukurydziany, białka sojowe ,nie tylko źle , niewystarczająco odżywiamy psy/koty. My im po prostu dostarczamy złych białek. Jaka jest dalej ich rola w organizmie psa/kota? Z pewnością nie odżywcza. Złe białka wywołują reakcje obronne organizmu. Dostarczane, na co dzień permanentnie stymulują układ immunologiczny prowokując do produkcji przeciwciał. Przeciwciała wytwarzają się na poziomie komórkowym jedynie przy zetknięciu - poznaniu, identyfikacji złego białka, W wyniku stałej stymulacji dochodzi do błędnego zidentyfikowania wroga. Nasuwa mi się porzekadło ludowe ?tylko ten się nie myli, który nic nie robi?. Rozpoczyna się produkcja przeciwciał przeciwko własnym białkom, tkankom w końcu narządom. Mówimy wówczas o chorobach autoimmunologicznych (u ludzi np. stwardnienie rozsiane, miastenia, reumatoidalne zapalenie stawów. Najogólniej rzecz ujmując mamy stan określonego zapalenia. Ponadto uwolnieniu "mediatorów" - białek transportujących do komórek towarzyszy zwiększenie oddychania tkanek układu odpornościowego, w wyniku, czego następuje wytwarzanie aktywnych pochodnych tlenu, z których powszechnie znany jest nadtlenek wodoru. Powodują one śmierć komórek wraz z ich zawartością. Szczęśliwie, jeśli jest to śmierć komórek wrogich. Na przykład przy zwalczaniu zakażeń wewnątrzkomórkowych infekcji wirusowych, bakteryjnych. Jednak proces pozbawiony kontroli może doprowadzić do zniszczenia życiowo ważnych narządów : trzustki, nerek, nadnerczy, wątroby, mięśnia sercowego, itp.  Już piszę jak to jest .W wyniku toczącego się stanu zapalnego i procesów autoimmunologicznych dochodzi do ?kaleczenia? narządów. Wątroby, nerek, szpiku. Są to często drobne, niezauważalne na co dzień zmiany chorobowe, również zapalne, z którymi organizm sobie radzi. Następują po sobie zaleczenia, zbliznowacenia i znów stan zapalny, zaleczenie...A teraz proszę sobie wyobrazić kilka blizn, które się nakładają. Tkanka w tym miejscu staje się mniej sprężysta, twardsza, grubsza, nie może się już kurczyć w pełni dochodzi do niewydolności danego narządu. Wspominałam w którymś artykule, ze nie raz widziałam niewydolna nerkę  wyciętą pacjentowi podczas transplantacji. Taki narząd jest ? zdrewniały?, a dla zobrazowania przytaczam fakt, kiedy profesor stuknął taką nerką o stół operacyjny.

Hydrolizat białka zwierzęcego- wydawać by się mogło, że składnik ok, w końcu białko zwierzęce.  Ja dla swoich psów nie chcę takiego składnika w ich karmie.  Dlaczego? Ponieważ białkiem zwierzęcym zarównojest mięso, jak  i podroby, ale i pióra, skóry, kopyta. Skąd wiadomo, że to białko w RC nie pochodzi z mięsa. Ponieważ gdyby producent użył do jego pozyskania tkanek mięśniowych z pewnością pochwaliłby się tym faktem. Różnica między białkiem pochodzącym z tkanek prążkowanych poprzecznie,  a piór polega na tym, że to pierwsze przyswaja się w 98%, zaś drugie w 30-35%.

Z pozostałych składników na zwrócenie uwagi zasługuje olej sojowy- zupełnie zbędny. Podnosi i tak zwykle zbyt wysoki w diecie poziom Omega 6.  Kwasy te po wchłonięciu przez organizm mogą zostać przetworzone w podobne do hormonów substancje, które w rzeczywistości mają negatywny wpływ na układ immunologiczny. Sprzyjają one bowiem powstawaniu ognisk zapalnych i tym samym wielu innym chorobom.

A teraz proszę zwrócić uwagę  na składniki podkreślone przeze mnie na czerwono.

I mamy tu sztuczne konserwanty i antyutleniacze, o których wspominałam wcześniej oraz składnik E 451 - trifosforan pentasodowy. Co to  jest za magiczny składnik?

Sól sodowa wytwarzana syntetycznie, stosowany jako emulgator, stabilizator, regulator kwasowości czy substancja wiążąca, dodawana przede wszystkim do przetworów mięsnych, Uznawany za szkodliwy  w nadmiernych ilościach , może powodować nasilenie osteoporozy i problemy z metabolizmem.  Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości .

Jakich konserwantów używa RC dowiadujemy się z informacji na opakowaniach karmy. Jeśli ktoś ma na podorędziu lupę,  powinien dostrzec, że są to Trzej Muszkieterowie, czyli:

    BHA                       (butylowany hydroksyanizol)                      E320

    BHT                       (butylohydroksytoluen)                             E321

    Ethoxyquin        (ethoksydihydrotrimetylochinolina)                  E324

Muszkieterami nazwałam te substancje gdyż współdziałają one synergicznie.  Znaczy to, że efekt ich działania razem jest większy niż suma poszczególnych oddziaływań. Są to najczęściej występujące sztuczne konserwanty, antyutleniacze i stabilizatory karm dla zwierząt mięsożernych, w składzie są tłuszcze lub mączki utylizacyjne.  Specyfika produktów, których producent opiera recepturę głównie na odpadowych surowcach pochodzenia zwierzęcego niesie za sobą zagrożenie procesami utleniania i wymaga użycia środków konserwujących, które ograniczają procesy rozkładu (gnicie, jełczenie tłuszczów), powstawanie toksyn biologicznych oraz rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Coraz częściej pojawiają się sygnały ostrzegawcze, mówiące o tym, iż długotrwałe przyjmowanie środków konserwujących może ujemnie odbijać się na zdrowiu i szczególnie negatywne ujawniać w następnych pokoleniach. Niedopuszczalne w produkcji żywności dla ludzi.  Karmy dobre dziś konserwuje się w sposób naturalny. Producenci używają w tym celu witaminy i ekstrakty roślinne.

Pozostaje jeszcze odpowiedzieć z góry na najczęściej zadawane  pytanie w temacie: ?Dlaczego więc jest to karma powszechnie polecana przez lekarzy i sprzedawców??

Produkcja skierowana dla zwierząt domowych to wielki biznes. Consumer Packaged Facts szacuje, że sprzedaż ogółem w tym segmencie wzrośnie z 53 mld dolarów, wyniku odnotowanego w 2009 roku, do ponad 70 mld dolarów w 2014 roku. Rynek karm na świecie należy do dwóch gigantów żywieniowych Mars i Nestle. Proszę spojrzeć w czyich rękach są marki najbardziej dziś rozpoznawalne, generujące największe sprzedaże na świecie. W ten sposób stanowią o tym, jak wygląda żywienie naszych zwierząt.

 MARS (Master food):

Royal Canine, Royal Canine Veterinary Diet, Whiskas, Pedigree, Frolic, Kitekat, Perfect Fit, Cesar, Greenies, Sheba

NESTLE:

Purina Friskies, Purina Pro Plan, Purina Dog Chow, Purina Cat Chow, Purina Gourmet, Purina Darling, Purina One, Veterinary Diets, Felix, Alpo

PROCTER & GAMBLE:

Eukanuba Daily Care, Eukanuba Wild Nature, Eukanuba Veterinary Diets, Eukanuba Custom Care, Eukanuba Healthy Extras, Iams Healthy Naturals, Iams Veterinary Formula, Iams Healthy Naturals, Iams Premium Protection,

COLGATE-PALMOLIVE:

Hill's Pet Nutrition, Hill's Science Plan, Hill's Science Plan Vet, Hills Prescription Diets

Narzędzia manipulacyjne koncernów sięgają od dzikiej Ruandy, gdzie za miskę ryżu wykorzystywany są niewolniczo dzieci, aż do bram departamentów żywieniowych na wszystkich kontynentach. Młodzież akademicka korzysta z wiedzy korporacyjnych naukowców. Tajemnicą Poliszynela jest manipulowanie wynikami badań naukowych, które zresztą dokonywane są w najlepiej wyposażonych laboratoriach świata.  Laboratoriach koncernowych oczywiście. Te analizy nie pozostają na zawsze w komputerach laboratoriów. Idąc w świat stanowią są źródłem wiedzy do referatów, opracowań, artykułów medialnych, prac magisterskich przyszłych kadr weterynaryjnych.  Studenci Uniwersytetów Przyrodniczych, czy Akademii Rolniczych doskonalą swoją wiedzę na bezpłatnych szkoleniach specjalistycznych organizowanych w luksusowych centrach konferencyjno- wykładowych, w atrakcyjnych kurortach.  Lecznice, jeśli weterynarz podejmie współpracę, mogą liczyć na wyposażenie gabinetów. Nie tylko w regały firmowe, ale i najnowszej generacji sprzęt diagnostyczny, czy rehabilitacyjny. Od właścicieli atrakcyjnie zlokalizowanych sklepów zoologicznych koncerny ?kupują półki?. Im lepiej wyeksponowane miejsce w sklepie, tym półka pod produkt droższa.  Ekspedienci sieciowych sklepów zoologicznych, ponieważ mają duży wpływ na decyzję klienta, motywowani są do sprzedaży konkretnej karmy. Oczywiście też materialnie. Miliony hodowli na całym świecie polecają daną karmę miłośnikom(zwykle amatorom) kupującym u nich szczenięta i kocięta. Producent oczywiście za to płaci.  Zapewnia darmowe wyprawki dla całych miotów, specjalne, niższe ceny karm do hodowli i cyklicznie dostarcza określoną ilość karmy, również gratisowo. Hurtownie weterynaryjne i zoologiczne mogą przystąpić do programów lojalnościowych, w których do ilości sprzedanej karmy przypisane są proporcjonalnie punkty. Oczywiście, by je kiedyś wymienić na nagrodę. Tu nie są już takie gadżety, jak długopis, kalendarzyk czy nawet aparat cyfrowy.  To nie są nawet już dziś wczasy na Mauritiusie.  Za te punkty lojalny kontrahent dostanie kiedyś możliwość wyboru pomiędzy np., skuterem wodnym Bombardier, a quadem Yamaha. Jak szybko wejdzie w jego posiadanie? Zależy jedynie od niego. Jest to dokładnie opracowany system uzależniania konsumentów na każdym poziomie handlu. Którzy producenci mogą pozwolić sobie na tak kosztowny, szeroko zakreślony, misternie opracowany i sprawnie działający mechanizm wspomagający sprzedaż? Tylko gigant korporacyjny.

 


 

ORIJEN DOG RED REGIONAL


Pięć pierwszych składników rozpoczynających listę składników tej karmy to mięso. Wszystkich składników mięsnych w karmie ? jedenaście. Pozwala nam to mieć  pewność , że moc białka znajdującego się w karmie to białko zwierzęce.  Różnorodność użytych mięs  i podrobów zapewnia rotację aminokwasową  i bogactwo organicznych witamin oraz minerałów.
Karma nie zawiera wcale zbóż. Źródłem węglowodanów w formule jest skrobia ziemniaczana. Skrobia ziemniaczana jest lepsza dla psów od tej pochodzącej ze zbóż ponieważ pochodzi z mniej przetworzonego składnika. Ziemniaki dodawane do karm są przetwarzane  na parze w niskich temperaturach ok.80% co ma mniejszy wpływ na wzrost indeksu glikemicznego  posiłku. Pokarmy, które powstają z wysoko oczyszczonych produktów zbożowych dostarczają przede wszystkim energii, bo proces oczyszczania oddzielił skrobię od wielu witamin i minerałów zawartych w całych ziarnach (głównie w ich otoczkach). Pokarmy z oczyszczonej mąki powodują bardzo szybko po spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi (co jest oznaczane wysokim indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny, co jest niekorzystne .
Węglowodany oddziaływują na insulinę powodując jej uwalnianie do krwi. Insulina ?puka do drzwi każdej komórki? i otwierają się one na  przyjęcie energii. Chronicznie podwyższony poziom insuliny wywołuje z czasem insulinooporność. W stanie tym, ?drzwi komórek nie otwierają się?, ponieważ nie słyszą już pukania  . Energia zamiast do komórek  trafia do wątroby. Powoduje otłuszczenie wątroby. Pozostałe porcje niespożytej przez insulino odporne komórki energii tworzą  tkankę tłuszczową. Komórki zaś wciąż pozostają bez energii. Temu deficytowi  na poziomie komórkowym naturalnie towarzyszy stan głodu. Wzrasta apetyt i obniża się aktywność fizyczną, jako mechanizmy kompensacyjne dla pozyskania i zachowania  energii w tkankach. Spożycie wysokowęglowodanowej żywności o obniżonej kaloryczności  powoduje, że apetyt ?rośnie w miarę jedzenia?, natomiast spowalnia się metabolizm.

Tłuste ryby morskie wnoszą do karmy najlepiej przyswajalne wszystkie niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega notacji 3, które pełnią  w organizmie ważne źródło energii, materiał budulcowy ścian komórkowych i działają przeciwzapalnie oraz obniżają negatywne działanie nadmiaru omega 6.
Jak widzimy na liście składników,  do produkcji karmy Orijen Red Regional użyto wiele  warzyw, owoców i ziół. Widzieliśmy je w karmie RC? Nic podobnego. Taka ich mnogość daje nam gwarancje, że witaminy w karmie są pochodzenia organicznego, nie pochodzą zaś spod mikroskopów laboratoriów .

Jaka jest między nimi  różnica, skoro są takimi samymi związkami chemicznymi?

Dzisiaj jeszcze o możemy o tym nie wiedzieć, ale nauka z pewnością dostarczy nam wkrótce dowodów, że te naturalne witaminy są zdrowsze dla organizmów żywych.
Jak choćby przebadana już witamina K. Postacie naturalne witaminy K, czyli wit K1 (fitochinon)  i  K2 (menachinon) są związkami organicznymi. Pierwsza pozyskiwana jest z zielonych części warzyw i ziół(szpinak, brokuły, rzepa, ogórek, sałata, kapusta , jarmuż, rzeżucha, brukselka , lucerna, morszczyn, pokrzywa). Druga wytwarzana jest w sprawnie działającym układzie trawiennym i przy równowadze flory bakteryjnej w jelitach.
Syntetyczną witamina K czyli K3 możemy spotkać pod nazwą menadion lub siarczan dimethylprimidinolu. Menadion dodaje się jako niedrogi suplement witaminy K w komercyjnych karmach. 
Witamina K w organizmach żywych jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Naukowo udowodnione zostało, że efektywność z menadionu na krzepnięcie krwi jest gorsza. Nawet lekarze weterynarii podają witaminę K1 jako antidotum dla psów,  które spożyły trutkę na szczury, która powoduje krwawienia wewnętrzne. Dlaczego?
Naturalna witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, natomiast pochodne menadionu  są rozpuszczalne w wodzie i omijają  naturalną drogę na której organizm wykorzystuje w całości witaminę  K. K1 i K2 są metabolizowane przez układ limfatyczny, z wykorzystaniem enzymów trzustkowych i kwasów żółciowych , a procesy te regulowane są przez wątrobę. Witamina K3 jest wchłaniana bezpośrednio i omija naturalne ścieżki oraz całą regulację gospodarką witaminową.
Nigdy nie zostało zbadane długotrwałe stosowanie witK3 w karmie, natomiast zakazano stosowania jej w żywności dla ludzi w wielu krajach europejskich, ze względu na poważne skutki uboczne, w tym trwałe uszkodzenie i śmierć.
Lista negatywnych skutków menadionu:
1.powoduje cytotoksyczności w komórkach wątroby,
2.powoduje tworzenie rodników z enzymów leukocytów, co w konsekwencji prowadzi do cytotoksycznych reakcji,
3.znacznie osłabia układ odpornościowy,
3.możliwe działanie mutagenne,
4.powoduje niedokrwistość hemolityczna i hiperbilirubinemię, nie tylko związaną z dużymi dawkami,
5.zakłóca poziomu jonów wapnia (Ca2 +),
6.jest bezpośrednio toksyczny w wysokich dawkach (wymioty, białkomocz), w przeciwieństwie do naturalnej witaminy K,
7.powoduje reakcje alergiczne i egzemy

Petfood Champions, producent karm Acana i Orijen deklaruje i mocno to podkreśla, że w jego produktach nie ma witaminy K3. Royal Canin nigdy takiej deklaracji nie wystosował, a na portalu w informacji o formule omawianej wyżej w ogóle nie ma w wykazie witK?

Konserwanty i antyutleniacze w Orijen
Petfood Champions informuje na stronach swojego portalu oraz na każdym opakowaniu, że do konserwacji swoich produktów używa  witaminy E i tokoferoli. Deklaracja, że do produkcji karm użyte są mięsa świeże daje nam informację, że mączki z mięsa  wykorzystane w recepturze RedRegional powstały już pod okiem producenta i ma on wpływ na jej jakość i konserwacje. Jeśli producent wytwarza karme z zakupionych wcześniej mączek, to ani nie ma wpływu jak  produkowany jest komponent, ani jak zabezpieczony przez utlenianiem. Sam zaś nie używając do swojego wyrobu sztucznych konserwantów nie ma obowiązku informowania nas jak wcześniej zabezpieczył komponenty sprzedawca, od którego je zakupił.

Wodorosty
Dziś wiemy, że najbogatszym źródłem organicznego kompleksu witamino-mineralnego na Ziemi  są wodorosty(algi, trawa morska). Orijen Red Regional posiada je w swoim składzie. W porównaniu z innymi roślinami, algi zawierają najwyższą różnorodność i silne skoncentrowanie składników odżywczo-leczniczych, kryją bogactwo składników mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, siarki, jodu, a także śladowe ilości pierwiastków takich jak manganu, cynku i krzemu. To również naturalne źródło bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Zawierają ponadto witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C oraz K i E. Algi znakomicie oczyszczają organizm, wspomagają odporność i  pracę serca.

Probiotyki

Red Regional posiada dwa szczepy pożytecznych dla organizmu psa bakterii.


Popatrzmy jak rozkłada się wartość składników odzywczych w Orijen Red Regional.
Białko (min.)    38.0%
Tłuszcz ( (min.)    18.0%
Włókno (max.)    5.0%
Wilgotność (max.)    10.0%
Węglowodany (max.)25%

Nie musimy liczyć węglowodanów w karmie,gdyż przy takich wartościach producent nie ma nic do ukrycia i mimo, że nie ma obowiązku sam chętnie poinformuje nas o ich niewysokim poziomie.
Największy udział z wszystkich składników odżywczych w diecie psa karmionego karmą Orijen Red Regional ma białko.Jak w naturze.

Uważam Orijen Red Regional za jedną z najlepszych karm na świecie. Zresztą nie tylko ja tak uważam. Wystarczy przejrzeć światowe rankingi karm. Na każdym z nich ; nie wnikając, który jest obiektywny, który niezależny , a  który sponsorowany; Orijen Dog Red Regional stoi na najwyższych półkach.

 


 

NATURAL BALANCE

Do produkcji karm Natural Balance używane jest mięso jakości, jak dla ludzi. Producent  deklaruje, że żaden z komponentów karmy nie jest importowany, mięso pochodzi od zwierząt lokalnych, a zboża nie są chińskie. Wszystkie użyte do produkcji zboża są wysokiej jakości komponentami. Używane są całe ziarna, nie zaś odpadowe ich części, jak gluten, otręby, łuski itp. Nie znajdziemy w karmach NB pszenicy, kukurydzy i soi.  Na swoim portalu producent  deklaruje, że żaden ze składników mięsnych, tłuszczowych, ani nawet rybnych nie zakonserwowane zostały na żadnym etapie produkcji rakotwórczymi BHT, BHA czy  ethoxyquin.

Pochylmy się nad składami kolejnej porównywanej przeze mnie karmy. Ultra Premium Natural Balance

Listę składników rozpoczyna kurczak. Jest to postać mokra produktu i w procesie technologicznym waga tego składnika redukuje się do 20%. Ma to znaczenie w karmach w których jest to jedyny składnik mięsny.  To jest najczęściej stosowana przez producentów słabych karm manipulacja marketingowa. Dla znakomitej większości kupujących bijąca w oczy informacja na  workach o zawartości mięsa 70% jest zachwycająca i skłania do decyzji o zakupie takiej formuły. Najlepszym składnikiem mięsnym w karmach jest dehydratyzowane mięso?(oczywiście nazwane, określone), suszone mięso (jw.)mączka z mięsa?(jw.) .

Na liście składników formuły Ultra Premium Natural Balance odnajdujemy trzy mączki mięsne; jagnięca,  z kaczki i z łososia.  Mączki z mięsa to koncentraty białka zwierzęcego i zawierają 300% białka zwierzęcego w odniesieniu do świeżego mięsa. Wszystkim,  którzy źle postrzegają samą mączkę chciałabym wyjaśnić dlaczego niepotrzebnie. Karmy z USA i Kanady różnią się tym od europejskich, że każdy składnik,  który może znaleźć się na liście ma zdefiniowaną przez AAFCO nazwę . Nasze zaś mączki np. z kurczaka mogą w istocie zawierać ptaka w całości, gdyż i tak ostatecznie producent nie ma obowiązku podawać konkretnych szczegółów i  cokolwiek z ptaka by nie dodał do masy mielonej może to nazwać ?mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego?

FEDIAF definiuje tę grupę  następująco:

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - wszystkie mięsiste części ubitych, lądowych zwierząt stałocieplnych, świeże, bądź poddane procesom przetwórczym. Również wszystkie pochodne uzyskane z przetwarzania tuszy;

Do tego samego 'wora' wrzucane mogą zatem być polędwica i skóry.

Europejski producent karmy może na etykiecie podać nazwy ustanowione przez FEDIAF, albo dobrowolnie podać szczegółowy opis składników. Istnieje więc prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że ten producent, który wyprodukował karmę z prawdziwie dobrych składników pochwali się konkretnym składem. Każdy zaś, który ma do ukrycia składniki wstydliwe, użyje nomenklatury FEDIAF.

Mączki w Natural Balance

Czym jest ?mączka ?z kurczaka, kaczki, jagnięciny  w karmach zza oceanu? Definicje ustanowiło AAFCO i stawia znak równości miedzy  'meal lamb', a 'meat lamb'.

Lamb Meal (Mączka jagnięca)- renderowany produktów z tkanek jagnięcych, bez krwi,   włosów, kopyt, rogów, ukrytych ozdób, bez obornika, wnętrzności i treści żwacza.

Lamb Meat(Jagnięcina mięso) ? czyste mięso wołowe, uzyskane z ciała ubitego bydła i dotyczy to  mięśni prążkowych poprzecznie ,mięśni szkieletowych, języka, serca, przełyku; bez tłuszczu, który przylega, ścięgien, nerwów, i naczyń krwionośnych itp.

Oczywiście dotyczy to mięsa każdego rodzaju, nie tylko jagnięciny. By powstała maczka, mięso musi zostać odwodnione, a następnie rozdrobnione. Jednakowej zatem najwyższej klasy składnikami są mięso dehydratyzowane i mączka. Wróćmy do składu NB. Nieczęsto spotykamy w karmie, trzy koncentraty białka zwierzęcego.  A przecież oprócz nich wyszczególnione są w  składzie jeszcze dwie pozycje mięsne. Kurczak, który otwiera listę składników. Dlatego właśnie, że jest pierwszym składnikiem nawet po odwodnieniu da całkiem istotny procent mięsa do całości. Na dalszej pozycji dostrzegamy jeszcze składnik ?świeża kaczka?.

Dodatki roślinne w Natural Balance:

Nać pietruszki

Działa moczopędnie i odkażająco na drogi moczowe oraz  detoksykująco i eterycznie na cały organizm. Jest bogata w magnez, potas, Wit  A i C oraz Wit K.

Yuka Shidigera

Nazywana jest dezodorantem organizmów, bo jak wiadomo eliminuje w znacznym stopniu zapach psa/kota .w każdym tego sowa  znaczeniu. Zarówno zapach odchodów , jak i całego zwierzęcia.

Żurawina

Od lat znana jest z właściwości odkażających. Jej dobroczynne działanie polega na tym, że związki w niej zawarte utrudniają przyleganie bakterii do ścian narządów. Chroni zatem ukł.moczowy przed infekcją E.Coli, jak i sprzyja higienie jamy ustnej.

Marchew

Jest skarbnicą cennych wartości odżywczych: beta-karotenu wspomagającego wzrok, witamin B1,PP,K i  minerałów: takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas. Dostarcza też psom dużych ilości naturalnych antyoksydantów.

Siemię lniane

Siemię  użyte do  produkcji karmy daje nam gwarancje, że jest ona konserwowana w sposób naturalny, ponieważ jest to bogatym źródło Wit E.

Szpinak

Dostarcza psu/kotu luteiny.  W ich organizmach(jak i w naszych) luteina ma bardzo odpowiedzialne zadanie. Chroni oko przed działaniem wolnych rodników. Szpinak to też moc żelaza i Wit. K.

By rozwiać wszelkie swoje wątpliwości zajrzałam na strony AAFCO, jak definiuje występujący w NB składnik ?aromat naturalny?. Znalazłam:

"Termin aromat naturalny oznacza olejek eteryczny, esencji lub hydrolizy białka, destylat lub każdy produkt , który zawiera składniki smakowe pochodzące z naturalnych przyprawy, owoców lub soku owocowego, warzyw lub soku warzywnego?

Wszystkie minerały suplementujące produkty NB dodawane są w formie chelatów, co zresztą  powinno stanowić normę w karmach wysokiej klasy. Składniki mineralne u psów i kotów mogą wchłaniać sie w niewystarczających ilościach. Decyduja o tym czynniki warunki samego organizmu, środowiskowe itp.  Bardzo wskazane jest by dietę uzupełniać chelatową formą minerałów. Chelatowany składnik mineralny jest przyłączony do aminokwasu dlatego łatwiej wchłania się każda cząsteczka, podczas gdy te, które 'stoją w kolejce' do podpięcia do aminokwasu nie zawsze przebrną przez tę reakcję, a szanse na trafienie do krwioobiegu zwierzęciana mają wówczas czterokrotnie mniejszą.

Równowaga w wartościach składników odżywczych

Natural Balance Ultra Premium nie jest formułą bezzbożową. Źródłem  węglowodanów jest tu ryż. Naturalnie w takiej karmie nie osiągniemy nigdy poziomu węglowodanów, jak w bezzbozówkach. Wartość węglowodanów i białek jest zrównoważona, co daje świetną formułę dla psów z różnych powodów źle znoszących wysoki poziom białka.


 

ZIWI PEAK

ZiwiPeak jest jedyną na świecie suchą karmą wyprodukowaną bez udziału wypełniaczy. Proces technologiczny, w którym powstaje granulat , krokiet, czy jak kto woli, chrupek karmy suchej wymaga użycia spoiwa, którym jest gluten, bądź skrobia. W karmie ZiwiPeak nie użyto żadnego z tych komponentów. Dlatego też karma nie ma postaci typowej granuli.  Jej  faktura to niewielkie, płaskie kwadratowe kawałki .

 

Spoiwem tu jest jedynie tłuszcz . ZiwiPeak ma przez to dużo większą wilgotność, nie 8-10%, a 17% I choć daleka jest to wartość do naturalnej diety psa , to jednak dystansująca w stosunku  do wszystkich pozostałych  karm  suchych na świecie. Należy pamiętać, że z  każdą kroplą wody wniesioną  z dietą do organizmów psa czy kota wnosimy dobrodziejstwo , zdrowie, życie.

ZiwiPeak jest jedyną karma na świecie, której wszystkie składniki odżywcze,  minerały i witaminy mają swoje źródło w świecie organicznym.ZiwiPeak jest jedyną karmą na świecie do produkcji której używa się mięsa suszonego powietrzem, a nie dehydratyzowanego w procesie prażenia, gotowania, czy pieczenia  w wysokich temperaturach. Jest najmniej przetworzoną karmą z wszystkich suchych karm na świecie. ZiwiPeak wyprodukowana jest bez zbóż, wypełniaczy, barwników, sztucznych konserwantów, soli, cukru, ulepszaczy .

Karma ZiwiPeak zawiera w składzie tylko to, co niezbędne jest do życia psom na każdym etapie życia. Nie znajdziemy w niej składników o mądrze , czy ładnie brzmiących nazwach , aczkolwiek nic nie wnoszących w dietę mięsożerców.

Źródłem białka są najwyższej klasy mięsa i podroby zwierząt pochodzących ze słynącej z zaangażowania w ekologię Nowej Zelandii. Wszystkie formuły są kompletne i świetnie zbilansowane, dlatego do każdej z nich dodano nowozelandzkie małże- źródło organicznej glukozaminy. Wszystkie witaminy w karmie są naturalne, co zapewniają użyte do produkcji nie tylko podroby, ale i najbogatsze na kuli ziemskiej źródło kompleksu witaminowo mineralnego, jakim są wodorosty.

Nie trzeba z pewnością być żywieniowcem, by pochylając się  na składem karmy dostrzec jego  bogactwo, a prostotę zarazem.  Nie trudno domyśleć się, że taki skład da nam optymalne dla mięsożercy analizy chemiczne. To, czego najwięcej jest w karmie ZiwiPeak to białko, drugą ilość wśród składników pokarmowych stanowi tłuszcz, dopiero czwarte są węglowodany. Mamy ich w Ziwi 10%. Tak właśnie wygląda dieta psa w warunkach naturalnych. To najlepsza dieta dla psa.


 

  KOSZTY ŻYWIENIA PSA O WADZE 3 KG

 

Jesteś tutaj: Start PRAKTYKI KONCERNÓW Porównanie: Royal Canin, Orijen, Natural Balance, Ziwi Peak