Porównanie: Royal Canin, Orijen, Natural Balance, Ziwi Peak

 

ORIJEN DOG RED REGIONAL


Pięć pierwszych składników rozpoczynających listę składników tej karmy to mięso. Wszystkich składników mięsnych w karmie ? jedenaście. Pozwala nam to mieć  pewność , że moc białka znajdującego się w karmie to białko zwierzęce.  Różnorodność użytych mięs  i podrobów zapewnia rotację aminokwasową  i bogactwo organicznych witamin oraz minerałów.
Karma nie zawiera wcale zbóż. Źródłem węglowodanów w formule jest skrobia ziemniaczana. Skrobia ziemniaczana jest lepsza dla psów od tej pochodzącej ze zbóż ponieważ pochodzi z mniej przetworzonego składnika. Ziemniaki dodawane do karm są przetwarzane  na parze w niskich temperaturach ok.80% co ma mniejszy wpływ na wzrost indeksu glikemicznego  posiłku. Pokarmy, które powstają z wysoko oczyszczonych produktów zbożowych dostarczają przede wszystkim energii, bo proces oczyszczania oddzielił skrobię od wielu witamin i minerałów zawartych w całych ziarnach (głównie w ich otoczkach). Pokarmy z oczyszczonej mąki powodują bardzo szybko po spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi (co jest oznaczane wysokim indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny, co jest niekorzystne .
Węglowodany oddziaływują na insulinę powodując jej uwalnianie do krwi. Insulina ?puka do drzwi każdej komórki? i otwierają się one na  przyjęcie energii. Chronicznie podwyższony poziom insuliny wywołuje z czasem insulinooporność. W stanie tym, ?drzwi komórek nie otwierają się?, ponieważ nie słyszą już pukania  . Energia zamiast do komórek  trafia do wątroby. Powoduje otłuszczenie wątroby. Pozostałe porcje niespożytej przez insulino odporne komórki energii tworzą  tkankę tłuszczową. Komórki zaś wciąż pozostają bez energii. Temu deficytowi  na poziomie komórkowym naturalnie towarzyszy stan głodu. Wzrasta apetyt i obniża się aktywność fizyczną, jako mechanizmy kompensacyjne dla pozyskania i zachowania  energii w tkankach. Spożycie wysokowęglowodanowej żywności o obniżonej kaloryczności  powoduje, że apetyt ?rośnie w miarę jedzenia?, natomiast spowalnia się metabolizm.

Tłuste ryby morskie wnoszą do karmy najlepiej przyswajalne wszystkie niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega notacji 3, które pełnią  w organizmie ważne źródło energii, materiał budulcowy ścian komórkowych i działają przeciwzapalnie oraz obniżają negatywne działanie nadmiaru omega 6.
Jak widzimy na liście składników,  do produkcji karmy Orijen Red Regional użyto wiele  warzyw, owoców i ziół. Widzieliśmy je w karmie RC? Nic podobnego. Taka ich mnogość daje nam gwarancje, że witaminy w karmie są pochodzenia organicznego, nie pochodzą zaś spod mikroskopów laboratoriów .

Jaka jest między nimi  różnica, skoro są takimi samymi związkami chemicznymi?

Dzisiaj jeszcze o możemy o tym nie wiedzieć, ale nauka z pewnością dostarczy nam wkrótce dowodów, że te naturalne witaminy są zdrowsze dla organizmów żywych.
Jak choćby przebadana już witamina K. Postacie naturalne witaminy K, czyli wit K1 (fitochinon)  i  K2 (menachinon) są związkami organicznymi. Pierwsza pozyskiwana jest z zielonych części warzyw i ziół(szpinak, brokuły, rzepa, ogórek, sałata, kapusta , jarmuż, rzeżucha, brukselka , lucerna, morszczyn, pokrzywa). Druga wytwarzana jest w sprawnie działającym układzie trawiennym i przy równowadze flory bakteryjnej w jelitach.
Syntetyczną witamina K czyli K3 możemy spotkać pod nazwą menadion lub siarczan dimethylprimidinolu. Menadion dodaje się jako niedrogi suplement witaminy K w komercyjnych karmach. 
Witamina K w organizmach żywych jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Naukowo udowodnione zostało, że efektywność z menadionu na krzepnięcie krwi jest gorsza. Nawet lekarze weterynarii podają witaminę K1 jako antidotum dla psów,  które spożyły trutkę na szczury, która powoduje krwawienia wewnętrzne. Dlaczego?
Naturalna witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, natomiast pochodne menadionu  są rozpuszczalne w wodzie i omijają  naturalną drogę na której organizm wykorzystuje w całości witaminę  K. K1 i K2 są metabolizowane przez układ limfatyczny, z wykorzystaniem enzymów trzustkowych i kwasów żółciowych , a procesy te regulowane są przez wątrobę. Witamina K3 jest wchłaniana bezpośrednio i omija naturalne ścieżki oraz całą regulację gospodarką witaminową.
Nigdy nie zostało zbadane długotrwałe stosowanie witK3 w karmie, natomiast zakazano stosowania jej w żywności dla ludzi w wielu krajach europejskich, ze względu na poważne skutki uboczne, w tym trwałe uszkodzenie i śmierć.
Lista negatywnych skutków menadionu:
1.powoduje cytotoksyczności w komórkach wątroby,
2.powoduje tworzenie rodników z enzymów leukocytów, co w konsekwencji prowadzi do cytotoksycznych reakcji,
3.znacznie osłabia układ odpornościowy,
3.możliwe działanie mutagenne,
4.powoduje niedokrwistość hemolityczna i hiperbilirubinemię, nie tylko związaną z dużymi dawkami,
5.zakłóca poziomu jonów wapnia (Ca2 +),
6.jest bezpośrednio toksyczny w wysokich dawkach (wymioty, białkomocz), w przeciwieństwie do naturalnej witaminy K,
7.powoduje reakcje alergiczne i egzemy

Petfood Champions, producent karm Acana i Orijen deklaruje i mocno to podkreśla, że w jego produktach nie ma witaminy K3. Royal Canin nigdy takiej deklaracji nie wystosował, a na portalu w informacji o formule omawianej wyżej w ogóle nie ma w wykazie witK?

Konserwanty i antyutleniacze w Orijen
Petfood Champions informuje na stronach swojego portalu oraz na każdym opakowaniu, że do konserwacji swoich produktów używa  witaminy E i tokoferoli. Deklaracja, że do produkcji karm użyte są mięsa świeże daje nam informację, że mączki z mięsa  wykorzystane w recepturze RedRegional powstały już pod okiem producenta i ma on wpływ na jej jakość i konserwacje. Jeśli producent wytwarza karme z zakupionych wcześniej mączek, to ani nie ma wpływu jak  produkowany jest komponent, ani jak zabezpieczony przez utlenianiem. Sam zaś nie używając do swojego wyrobu sztucznych konserwantów nie ma obowiązku informowania nas jak wcześniej zabezpieczył komponenty sprzedawca, od którego je zakupił.

Wodorosty
Dziś wiemy, że najbogatszym źródłem organicznego kompleksu witamino-mineralnego na Ziemi  są wodorosty(algi, trawa morska). Orijen Red Regional posiada je w swoim składzie. W porównaniu z innymi roślinami, algi zawierają najwyższą różnorodność i silne skoncentrowanie składników odżywczo-leczniczych, kryją bogactwo składników mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, siarki, jodu, a także śladowe ilości pierwiastków takich jak manganu, cynku i krzemu. To również naturalne źródło bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Zawierają ponadto witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę C oraz K i E. Algi znakomicie oczyszczają organizm, wspomagają odporność i  pracę serca.

Probiotyki

Red Regional posiada dwa szczepy pożytecznych dla organizmu psa bakterii.


Popatrzmy jak rozkłada się wartość składników odzywczych w Orijen Red Regional.
Białko (min.)    38.0%
Tłuszcz ( (min.)    18.0%
Włókno (max.)    5.0%
Wilgotność (max.)    10.0%
Węglowodany (max.)25%

Nie musimy liczyć węglowodanów w karmie,gdyż przy takich wartościach producent nie ma nic do ukrycia i mimo, że nie ma obowiązku sam chętnie poinformuje nas o ich niewysokim poziomie.
Największy udział z wszystkich składników odżywczych w diecie psa karmionego karmą Orijen Red Regional ma białko.Jak w naturze.

Uważam Orijen Red Regional za jedną z najlepszych karm na świecie. Zresztą nie tylko ja tak uważam. Wystarczy przejrzeć światowe rankingi karm. Na każdym z nich ; nie wnikając, który jest obiektywny, który niezależny , a  który sponsorowany; Orijen Dog Red Regional stoi na najwyższych półkach.

 

Jesteś tutaj: Start PRAKTYKI KONCERNÓW Porównanie: Royal Canin, Orijen, Natural Balance, Ziwi Peak