Jaka dieta dla mojego psa? Przegląd diet przeznaczonych dla psów, ich zalety i wady

 

 

  1. Kompletność- musi zawierać wszystkie składniki pokarmowe
  2. Bilans ? musi zawierać składniki odżywcze w ilościach niezbędnych i wymaganych proporcjach
  3. Strawność ? musi zawierać składniki odżywcze w formie na tyle strawnej, by mogły przyswoić się w niezbędnych ilościach
  4. Bezpieczeństwo ? nie może zawierać składników szkodliwych
  5. Smakowitość ? musi być na tyle smakowity, by zapewnić pobór wystarczający do dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych

C o nam mówi o żywieniu anatomia psa?
Anatomia psa nie pozostawia nam wątpliwości, że jest on drapieżnikiem, w którego diecie dominującą rolę odgrywa pokarm pochodzenia zwierzęcego.

  • Budowa szczęk ? większa niż u wszystkożerców i roślinożerców ilość siekaczy służących do rozszarpywania i rozcinania tkanek zwierzęcych oraz zredukowaną ilość zębów trzonowych służących do rozcierania i przeżuwania pokarmów
  • W ślinie psa nie ma amylazy, która wstępnie trawi wielocukry pochodzące ze świata roślinnego
  • Układ pokarmowy psa jest bardzo krótki (stosunek długości przewodu pokarmowego do ciała u psa 5:1, u przeżuwaczy 30:1)
  • Niskie pH soku żołądkowego, przystosowane do trawienia kości, skór, sierści, piór. Sok żołądkowy psów wolno żyjących to silny kwas o wartości pH 1. Tak silna moc jego rozdrabniania rekompensuje psu brak możliwości dokładnego rozgryzania dużych i twardych elementów. Silny kwas pełni też rolę odkażającą pokarmy nagnite, padlinę, odchody.
  • Uboga mikroflora jelitowa. W tak kwaśnym środowisku, jaki panuje w przewodzie pokarmowym psa w zasadzie niewiele bakterii ma szanse na przeżycie. Dlatego psy mają niewielką zdolność trawienia twardych ścian celulozowych, charakterystycznych dla pokarmów roślinnych. Trawienie tego rodzaju pokarmu odbywa się w procesie fermentacji zachodzącym przy udziale bakterii.

Naturalnym pożywieniem psów wolno żyjących są ptaki, małe ssaki, owady, padlina, odchody, warzywa liściaste i rosnące nad ziemią, spady owocowe, owoce jagodowe, zioła, trawy, torf, patyki, ziemia. Kolejność, w której wymieniłam elementy diety odpowiadają stopniu ich w niej zaangażowania.

Jak wygląda żywienie psów mieszkających w polskich domach?
Najwięcej psów mieszkających w naszych domach wciąż jeszcze żywionych jest dietą domową. Ta część stanowi 75% całości. Niestety wciąż są to diety niebilansowane, najczęściej obejmujące przysłowiowe resztki z talerza. 15 % psów polskich karmionych jest zbilansowanymi karmami suchymi. 5% to psy żywione karmami mokrymi i 5% na diecie BARF.

Karmy suche
Pierwsza sucha karma została wyprodukowana w 1860 r. James Spratt zauważył, że psy chętnie zjadają wyrzucane ze statków suchary , których marynarze nie zjedli podczas rejsu. Obserwacja ta skłoniła go do stworzenia suchego wieloskładnikowego pokarmu dla psów. Karmy suche to wygoda i ekonomia dlatego najczęściej po nie sięgamy. Znakomita ich większość to produkty pełnoporcjowe. Stosując tego rodzaju karmienie nie musimy martwić się o dobór składników odżywczych, ich ilość i kompozycję. Karmy suche to długi okres przydatności do spożycia oraz łatwość podawania. Ich cechą wspólną jest niska wilgotność ?od 3 do 10%, co ułatwia przechowywanie oraz ogranicza możliwość powstawania procesów gnilnych i rozwoju pleśni. Zaletą suchych karm jest dość wysoka strawność, którą zapewnia najszerzej stosowany rodzaj technologii produkcyjnej ?proces ekstruzji. Musimy jednak wiedzieć, że ekstruzja to przetwarzanie komponentów w temperaturach do 270 stopni Celsjusza oraz pod ciśnieniem do 40 atmosfer. Warunki takie z jednej strony zapewniają czystość mikrobiologiczną, z drugiej zaś wyjaławiają karmę z pożytecznej flory bakteryjnej, naturalnych witamin i redukują wiele aminokwasów. Cały proces produkcyjny to zastosowanie szeregu technologii, takich jak: rozdrabnianie, mielenie, podgrzewanie, sprężanie, studzenie, kondycjonowanie, konserwowanie, natryskiwanie. W ten sposób karma sucha dołącza do grona najbardziej przetworzonej żywnością na świecie. Wadą karm suchych jest też możliwość występowania w nich dodatków syntetycznych, jak konserwanty, antyutleniacze, barwniki, antyzbrylacze, aromaty. Takie związki nie mają możliwości znaleźć się w naturalnej diecie psowatych.
Zalety karm suchych

  • Zbilansowanie składników
  • Długi okres przydatności do spożycia
  • Wygoda w podawaniu

Wady karm suchych

  • Brak kontroli nad jakością składników
  • Zawartość dodatków syntetycznych
  • Karmienie monotonne może spowodować deficyt źle przyswajalnych składników
  • Wysokie przetworzenie składników
  • Niska smakowitość posiłków
  • Konieczność zastosowania w procesie produkcji spoiwa (węglowodanów lub glutenu)

Karmy mokre
Pierwsza mokra karma powstała w latach dwudziestych XX wieku. Była to puszkowana konina, wówczas niezbilansowany zupełnie posiłek dla psów. Wyprodukowali ją bracia Chappel. W 1935r zakupiona została przez MasterFood i jest produkowana pod marką Chappi do dziś. Karmy mokre(wilgotne) występują w formie pasztetów, kawałków w galarecie, filetów mięsnych w sosie własnym czy luźno połączonych składników. Dostępne są w puszkach, saszetkach i batonach. Ogromną ich zaletą jest niższa zawartość węglowodanów. Karmy mokre mogą zawierać wyłącznie produkty mięsne, choć tych akurat na rynku jest najmniej. Większość mokrych produktów to diety uzupełniające. Znaczy to, że mogą jedynie stanowić dodatek do zbilansowanego żywienia. Jeśli spełniają warunki kompletnej i zbilansowanej diety muszą być określone, jako ?karmy pełnoporcjowe?. Konserwacja karm mokrych nie wymaga zastosowania syntetycznych związków. Odbywa się na drodze sterylizacji w zamkniętych opakowaniach. Ich przydatność do spożycia jest długa, gdyż nie oddziaływają na nie tlen i światło. Dowiedziono, że karmy mokre są najbardziej smakowite. Są najdroższym sposobem żywienia.
Zalety karm mokrych

  • Wysoka smakowitość
  • Konserwowanie sterylizacją
  • Niskie przetworzenie składników
  • Porównywalna do naturalnej diety zawartość wody
  • Stosunkowo wygodne karmienie

Wady karm mokrych

  • Wysoka cena karmienia
  • Większość karm mokrych nie jest pełnoporcjowa

Dieta domowa
Dieta domowa jest najtrudniejszym do zbilansowania sposobem żywienia naszych psów. Wynika to z różnych obróbek technologicznych, jakim są poddawane komponenty użyte do przygotowania posiłków. O ile jesteśmy w stanie odnaleźć wartości odżywcze składników zawartych w surowych produktach, o tyle już trudno będzie o takie dane dla produktów gotowanych, pieczonych, smażonych, w wyższej, niższej temperaturze, dłużej czy krócej. Wiele witamin, aminokwasów redukuje obróbka termiczna, a niewielu właścicieli psów karmionych dietą domową ma świadomość konieczności suplementowania takich posiłków. Jakość diety dramatycznie obniża powielany latami mit, że ?to tylko pies? i może zjadać resztki z talerza. Niestety resztki z talerza, to przetworzone produkty, wysoko doprawione, wielokrotnie odgrzewane. Paradoksalną zaletą, którą odnajduję w tego rodzaju karmieniu to wysoka smakowitość. Psy bardzo chętnie jedzą to, co człowiek przygotuje dla siebie.
Zalety diety domowej

  • Wysoka smakowitość
  • Niska cena
  • Stosunkowo wysoka zawartość wody

Wady diety domowej

  • Trudna do zbilansowania
  • Zaangażowanie przypraw
  • Obróbki technologiczne niewskazane dla psów

BARF
Twórcą diety BARF jest australijski weterynarz Dr Ian Billinghurst. Po wieloletniej obserwacji swoich psów i swoich pacjentów postawił odważną tezę, że ich zdrowiu sprzyja karmienie surowymi mięsnymi kośćmi. Stało się dla niego oczywistym, że podstawowe przyczyny choroby tkwią w niewłaściwym żywieniu. Opublikował artykuł na ten temat w biuletynie Postgraduate Foundation in Veterinary Science of the University of Sydney. Od tego czasu nabierał doświadczenia w stosowaniu takiej diety, a w roku 1993 wydał książkę ?Daj psu kość?, która stała się niejako ?biblią? BARFa.
BARF to dieta zgodna z ewolucyjnym przystosowaniem psa. Polega na karmieniu surowym mięsem z kośćmi, podrobami i innymi produktami zwierzęcymi oraz w niewielkiej ilości warzywami i owocami. BARF fascynuje coraz większą rzeszę właścicieli psów i kotów. Jednak ma też wielu przeciwników, zwłaszcza wśród lekarzy weterynarii, którzy, jak twierdzi sam Dr Ian Billinghurst, pozostają uwikłani w zależności finansowe z dużymi korporacjami rozdającymi karty na rynku pet food.
Zalety diety BARF

  • Pełen wgląd w jakość komponentów diety
  • Zbliżone maksymalnie do naturalnej diety wartości składników odżywczych
  • Brak substancji chemicznych i konserwantów
  • Tylko naturalne składniki odżywcze i witaminy
  • Wysoka smakowitość
  • Wysoka strawność
  • Wysoka zawartość wody w diecie
  • Niska cena karmienia
  • Możliwość modyfikacji diety do stanu zdrowia psa, aktywności, sezonowości

Wady diety BARF

  • Wymaga wiedzy o jej bilansowaniu
  • Wymaga naszego zaangażowania
  • Jest stosunkowo trudna do realizacji podczas wyjazdów

Zestawienie wartości odżywczych w poszczególnych rodzajach diet (z pominięciem diety domowej ze względu na brak danych)

Jesteś tutaj: Start ARTYKUŁY Żywienie Jaka dieta dla mojego psa? Przegląd diet przeznaczonych dla psów, ich zalety i wady