Psie i kocie smaki

 
 
Psy rozróżniają pięć smaków:
  1. gorzki
  2. słodki
  3. kwaśny
  4. słony
  5. umami 
Koty rozpoznają cztery smaki:
  1. gorzki
  2. kwaśny
  3. słony
  4. umami 
Odczuwanie smaku umami stymulowane jest przez  kwas amino L-glutaminowy. Ma ścisły związek z mięsem. Smak ten został rozpoznany stosunkowo niedawno, bo w 1908 roku i jest określany, jako "rosołowy" lub "mięsny". Psy są bardzo wrażliwe na pokarmy gorzkie. Smak ten jest przez nich mocno niepożądany. Być może jest to sposób zabezpieczenia wszystkożercy przed spożyciem trucizn występujących w świecie roślinnym, które, jak wiadomo charakteryzują się właśnie goryczką. Szczególnie mocno psy odbierają smaki słony i słodki. To atrakcyjne dla nich bodźce, dlatego szybko zapamiętują, że smaczna są wędliny i słodycze. Z tego też powodu znacznie chętniej od swoich zjadają nasze posiłki. 
 
Koty przez mutację w jednym z genów pozbawione są zupełnie rozpoznawania smaku słodkiego.  Nie znaczy to, że ich organizmy pozostają obojętne na podaż cukru w diecie. Jak wiadomo jest ona zgubna dla kotów. Prawdopodobnie, jako najatrakcyjniejszy koty odczuwają smak kwaśny. W przeciwieństwie do psów dodatek soli nie uatrakcyjni ich posiłku pod względem doznań , gdyż na ten smak koty, mimo, że go odczuwają, pozostają absolutnie obojętne. Jednak dodatek soli w potrawach prowokuje koty do picia, o czym należy pamiętać w profilaktyce schorzeń układu moczowego. Dla kotów zupełnie odwrotnie niż dla psów ciekawym smakiem jest gorzki. Jest przez nie odczuwany, jako stosunkowo smaczny. 
 
Stosunkowo niewielka rola zmysłu smaku wynika u mięsożerców z faktu, że pokarm w jamie ustnej przebywa dość krótko. Jak wiadomo psy i koty nie żują pokarmów, a rozrywają strawę i połykają w dość dużych kęsach. 
 
Bardzo istotną rolę w pobieraniu pokarmów odgrywa natomiast u mięsożerców węch. Jest kluczowym zmysłem, który informuje o atrakcyjności pożywienia. Absolutnym rekordzistą jest w tej umiejętności pies ze swoimi 70-200 milionami komórek węchowych. Pies ma 10 razy większą powierzchnię płatów węchowych w mózgu niż człowiek. Przez to identyfikacja niektórych cząsteczek za pomocą zmysłu powonienia jest o miliard razy wyższa niż u człowieka. Dlatego właśnie psy tak długo obwąchują pożywienie, tak chętnie obwąchują i tak często zatrzymują się na spacerach przy ?atrakcyjnych węzłach zbiorczego obsikiwania?. 
 
U kotów węch nie jest aż tak czuły. Niepodważalnym jest jednak fakt, że w procesie pobierania pokarmów stanowi bardzo ważną rolę. Dowodem na to są koty, które w wyniku urazu tracą węch. Nie pobierają one pokarmów do chwili, kiedy nie odzyskają zmysłu powonienia.
Jesteś tutaj: Start ARTYKUŁY Żywienie Psie i kocie smaki