Psy i koty - naturalni mięsożercy

W przeciwieństwie do enzymów trawiących węglowodany, enzymy trawiące białka nie mogą być uwalniane do jamy ustnej, ponieważ mogłoby nastąpić strawienie własnych tkanek. Odżywianie psów w taki sposób jak żywią się wszystkożercy i roślinożercy sprawia, że ich trzustka musi pracować ciężej, aby strawić napełnione węglowodanami pożywienie

Fizjologia psa nie różni się niczym od fizjologii wilka, ma on te same potrzeby pokarmowe, co jego drapieżny dziki kuzyn, którego dieta to prawie wyłącznie białko i tłuszcz. Współczesne psy wszystkich ras są nie tylko zdolne do jedzenia takiego samego pokarmu jak wilki, ale wręcz wymagają takiej diety dla zachowania dobrego zdrowia. Co jedli przodkowie psów? Odpowiedź jest prosta - mięso. Poszukując karmy bogatej w mięso sprawdzamy przynajmniej 5 pierwszych pozycji wymienionych w składzie. Wydaje się to dosyć proste, jednakże producenci karm nie są spójni, jeżeli chodzi o nazewnictwo produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak więc nie zagubić się w skomplikowanej terminologii, jaką podają producenci karm? Należy być świadomym znaczenia terminów oraz ich wartości. Do niedawna uważano, że wysokobiałkowe diety mogą być przyczyną niewydolności nerek.

Dzisiejsze badania obalają jednak tę teorię. Wykazują, że dla psów mających problemy z nerkami liczy się nie ilość białka, a jego, jakość. Zdolność przyswajania białka została przebadana na kilka sposobów w różnych grupach psów: chorych na chroniczną niewydolność nerek, psów z jedną nerką oraz psów starszych. W każdym wypadku badania dały ten sam efekt - dieta wysokobiałkowa nie miała wpływu na pracę nerek. Białko wchłaniane przez organizm z codziennego pożywienia nie jest magazynowane, natomiast spożyte nadwyżki ulegają dominacji a następnie poprzez utlenianie zostają wydalone z organizmu drogą naturalnego metabolizmu. Resztki azotu są wydalane w moczu w postaci mocznika lub amoniaku. Ograniczenie ilości białka w przypadku psów starszych jest nie tylko niepotrzebne, ale może być wręcz szkodliwe. Wymogi białkowe w rzeczywistości wzrastają o około 50% u starszych psów, a ich zapotrzebowanie na energię maleje. Niezapewnienie wystarczającej ilości białka powoduje pobieranie go z własnych mięśni, co zmniejsza ich masę oraz może przyczynić się do wcześniejszej śmierci.

ZWIERZĘCE ŹRÓDŁO TŁUSZCZU,

Podczas gdy jest on przez wielu świadomych ludzi uważany za szkodliwy, tłuszcz jest niezbędnym elementem diety psów i kotów. Wielu ludzi jest zainteresowanych redukcją spożywanego tłuszczu, często nie zdając sobie sprawy z roli, jaką odgrywa tłuszcz w diecie psa czy kota. Podobnie jak białko, również tłuszcze różnią się istotnie w swojej budowie i jakości. Psy i koty nie cierpią z powodu nadmiaru cholesterolu czy chorób serca spowodowanym nadmiarem tłuszczów zwierzęcych i nie powinno to dziwić, ponieważ potrzebują ich bardziej niż tłuszczy pochodzenia roślinnego. Tłuszcz zwierzęcy jest wysoce strawny, jest nośnikiem smaku oraz dostarcza składników odżywczych, które doskonale wpływają na kondycję skóry i sierści psa. Co więcej, witaminy A, D, E oraz K są rozpuszczalne jedynie w obecności tłuszczy. Dwa podstawowe zadania tłuszczy to:

1. Zapewnienie skoncentrowanego źródła energii.

 

Zarówno koty jak i psy mają spore zapotrzebowanie na tłuszcze w swojej diecie. Zarówno tłuszcze jak i węglowodany dostarczają energii, jednakże ich funkcja w organizmie jest zupełnie różna. Tłuszcze są w diecie kota i psa niezastąpione, a węglowodany nie. Węglowodany dostarczają energii dużo szybciej w porównaniu do tłuszczy. U ludzi zwiększony pobór węglowodanów prowadzi do zwiększenia zawartości glikogenu w mięśniach, co zwiększa wytrzymałość podczas wysiłku. Te same węglowodany u psów prowadzą do akumulacji kwasu mlekowego w mięśniach, czego efektem jest hipoglikemia prowadząca do osłabienia i zmęczenia. Tłuszcz zwierzęcy jest oczywistym wyborem źródła energii dla psów i kotów.

2. Dostarczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których psy i koty nie są w stanie wyprodukować w swoim organizmie.

Odpowiednia dieta odzwierciedla ten sam skład i różnorodność składników, które byłyby zjadane przez dzikiego psa, włączając w to mięso, kości, tłuszcz, wnętrzności i materiał roślinny. Dobrze zbilansowana karma powinna być bogata w białko zwierzęce i odpowiednie tłuszcze, natomiast uboga w węglowodany. Charakteryzuje się wysoką zawartością zróżnicowanych składników pochodzenia zwierzęcego,które są w możliwie najmniejszym stopniu przetworzone.

ZRÓŻNICOWANE SKŁADNIKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

Normalna dla dziko żyjących zwierząt różnorodność składników pożywienia, np.: jelenie, bażancie jaja, kaczki czy ryby zostaje zaburzona w konwencjonalnych karmach dla psów i kotów, ponieważ są one oparte na pojedynczym źródle białka np. kurczak czy jagnięcina. Badania pokazują, że urozmaicenie składników pochodzenia zwierzęcego jest ważną cechą odpowiednio zbilansowanej diety, gdyż dostarcza ona różnorodnych białek i tłuszczów, co jest zgodne z naturalnym zapotrzebowaniem zwierząt na te składniki. Mięso jest naturalnym źródłem witamin i minerałów, dlatego też nie jest potrzebna sztuczna suplementacja (np. syntetycznymi witaminami) karmy, jeżeli ta zawiera dużą ilość mięsa wysokiej, jakości, które jest naturalnym źródłem składników odżywczych.

Najbardziej popularnym mięsem używanym w produkcji karm dla psów jest kurczak, i słusznie ? kurczak jest mięsem o bardzo wysokiej wartości biologicznej, jest łatwostrawny dzięki bardzo dobremu składowi aminokwasów, pod warunkiem, że nie jest chowany na hormonach i antybiotykach oraz sztucznie konserwowany, nie wywołuje alergii. Obecnie na rynku jest dostępnych bardzo wiele zróżnicowanych karm bazujących na indyku ? mięso o równie wysokiej wartości biologicznej, co kurczak jagnięcinie ? mięso odpowiednie dla zwierząt wykazujących problemy skórne bądź żołądkowe, dziczyźnie (np. zając czy bizon) - dzięki wysokiej zawartości tłuszczu są bardzo smakowite, czy mięsie ryb (niezwykle łatwostrawnym) ? doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które bardzo pozytywnie wpływają na skórę i sierść.

Najważniejsze w karmie jest jednak to, w jaki sposób została zbilansowana, na co niewątpliwie wpływa zróżnicowanie źródeł białka pochodzenia zwierzęcego ? dla zapewnienia pełnego kompletu aminokwasów. Oczywistym jest, że mięso zajmuje bardzo ważne miejsce w diecie psów i kotów, jako, że są one anatomicznie przystosowane do trawienia białek i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, poza tym niskoprzetworzone mięso dobrej, jakości jest źródłem witamin i minerałów w naturalnej postaci, co oznacza, że nie ma potrzeby podawania ich psu w postaci syntetycznej. Oprócz tego, że mięsa powinno być dużo, powinno być również bardzo dobrej, jakości. Niezwykle istotną sprawą jest to skąd mięso pochodzi, czy od hodowców, którzy dbają 

Następnym razem, kiedy będziemy dokonywali wyboru odpowiedniej karmy dla naszego psa, przeanalizujmy dokładnie skład oferowanych nam karm. Sprawdźmy dokładnie, z czego tak naprawdę została wyprodukowana karma. Czy na pewno do jego produkcji zostało użyte nisko-przetworzone, odżywcze mięso? Należy pamiętać, że tu chodzi o zdrowie i dobre samopoczucie naszych pupili.o zwierzęta i są one chowane w etycznych warunkach, czy pochodzi z ubojni, gdzie zwierzęta są rozbierane i mięso właściwe trafia do przemysłu spożywczego dla ludzi, a produkty uboczne i odpady trafiają, ze względu na koszty, do karmy dla naszych psów. Oczywistym jest fakt, że mięso pełnowartościowe, bez antybiotyków, hormonów i konserwantów, takie, które nie powoduje alergii i podrażnień żołądka psów znajduje swoje odzwierciedlenie w cenie i niewielu producentów takiego właśnie mięsa używa.

Dezaminacja (deaminacja) jest to proces, podczas którego aminokwasy są rozkładane w momencie, kiedy jest za duży pobór białka do organizmu. Grupa aminowa jest usunięta z aminokwasu i zamieniona na amoniak. Reszta aminokwasów jest dołączona do węgla i wodoru, a następnie przetworzona lub utleniona w formie energii. Amoniak jest przerobiony na mocznik albo kwas moczowy, a następnie wydalony wraz z moczem.

 

 

 

 

 

 

Jesteś tutaj: Start ARTYKUŁY Żywienie Psy i koty - naturalni mięsożercy